25-11-2024, 17:26:52
Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky
:
Sponzorský dar na chod stránek
Domů
FORUM
CHAT
Mapa
Vyhledávání
Kalendář
Uživatelé
Přihlásit
Registrovat
Odkazy
Download
GALERIE
TDM FORUM
»
TECHNIKA (téma o TECHNICE - příspěvky mimo téma budou postupně mazány)
»
Motor
»
Pridretá vačka, roztrhnutá retaz, kolečko v p...
Stran: [
1
]
2
Dolů
Tisk
Autor
Téma: Pridretá vačka, roztrhnutá retaz, kolečko v p... (Přečteno 6659 krát)
faxo
Znalec
DÍK 1
Motorka: TDM850 4TX
Pridretá vačka, roztrhnutá retaz, kolečko v p...
«
kdy:
25-07-2013, 21:10:15 »
Caute, naposledy som pisal o probleme s trhanim motora v otackach od 2-4 tis (tdm850). Moto som dal jednemu servisakovi, aby mi vymenil rozvody,olej a pozrel sa na karburator. V sobotu rano sme mali ist 2 motky precestovat balkan. NEJDEM NIKAM. Chcem pocut vas nazor, co si mam o tom mysliet a kde sa stala chyba. Dnes mala byt moto hotova, a rano som zhodou okolnosti isiel okolo servisu, tak som sa zastavil. Moto bola poskladana, chybala akurat nadrz...moj servisak mi hovori ze moto je ready, len nieco dorobi, nastartuje, vyskusa a vola mi kedy si mam po nu dojst. Este mi spomenul ze by som sa mal pripravit v najblissom case na GO hlavy motora, lebo je na par miestach od vacky trosku vydreta a bolo by to dobre vybrusit. Hned som sa opytal v soku ze ci s tym mozem ist na balkan, on ze nie je to vazne, ze to mozem jazdit bez problemov, a ze v zime sa na to mam pozret. Trosku rozhaseny som odisel do prace...o tri hodiny mi zvoni telefon, hovorim si ze konecne, moto je ready. Ale hovno. Vacka sa zadrela, mam prist....
Pridem na miesto do 15 minut, motka rozobrata, vacky vybrate, vsetko vybrate... Podla jeho slov, motorku nastartoval, nechaj ju brnkat niekolko sekund, po 20-30 sekundach rana, sramotenie, motor zhasol. KONIEC. Podla jeho slov sa vacka pridrela, zastavila, retaz vylamala vsetky zuby na tom spodnom ozubenom koliesku co je asi nalisovane na hriadeli. hned za tymi plastovymi... nova vymenena retaz sa roztrhla tiez. Podla jeho slov to sposobila ta vacka a opotrebenie hlavy... presne to opotrebenie, ktore este pred troma hodinami nebolo vobec vazne a mohol som s tym nalietat tisice a tisice kilometrov. Ja som priniesol prlne funkcnu, motoricky bezproblemovu motorku, na ktorej som chcel iba vymenit rozvody, skontrolovat ventilove vole a pozriet karburator.
Ja mam pocit, ze tam po starte nesiel olej a ta vacka nebola vobec mazana a preto to aj ruplo. Co si o tom myslite vy? p.s.- prikladam obrazky. prstom som prechadzal po tych miestach, ziadne vrubky,nerovnosti ani nic, len farba..
http://ulozto.cz/xf89RwNf/tdm850-zip
este dodavam, samotnej vacke nie je vobec nic, vyzera ako nova, preto som ju ani nefotil...
Zaznamenáno
kus
Global Moderator
Děd vševěd
DÍK 25
Pohlaví:
Motorka: ...asi trakař
Jméno: Martin Suk
SPONZOR:
Re: pridreta vacka, roztrhnuta retaz, kolecko v p...
«
Odpověď #1 kdy:
25-07-2013, 22:52:23 »
Ahoj.
Tak něco podobnýho mám za sebou,akorát že mě se to stalo při jízdě ještě štěstí že když jsem jel pomalu,vačka přidřená a potkaný ventily,jinak zuby vydržely všechny,je to trochy choulostivý místo na TDM,v Yamaze to znají,je to prý někdy tím že se moc přetáhne uložení vačky a ta se přidře,já to naštěstí vyřešil novou(starší)hlavou a novým rozvodovým řetězem vše celkem cca za 10000Kč,bylo to k vzteku ale co naplat.
Jinak myslím že opravář určitě nebude chtít přiznat chubu a nahradit škodu,bude to svádět na to že to bylo načnutý aby nebyla vina na něm.Třeba ale budeš mít štěstí a bude to na účet podniku,přeju hodně štěstí.
Kus
Zaznamenáno
faxo
Znalec
DÍK 1
«
Odpověď #2 kdy:
25-07-2013, 23:19:44 »
diky, mne sa to tiez nezda ze priveziem motorku, vypnem motor, odovzdam.... a po oprave pri prvom starte sa to za par sekund kusne a dovod ma byt ze uz to bolo nacate...moja prva otazka bola ci tam bolo dost oleja. a druha, ci to nepritiahol moc silno a spravnym momentom. hadajte aku som dostal odpoved.
Preto som sa rozhodol sa s vami o tuto skusenost podelit a dostat nejake ine nazory od ludi, co tu motorku poznaju, a urobit si obraz o tom, ako sa to mohlo stat. Nechcem ho obvinovat ze za to moze on, je to dobry chlap, len na druhu stranu to nie je lacna zalezitost, hlavne ked ide o motorku s rokom vyroby 96 a nabehanymi 60tis...A neviem si to logicky vysvetlit ze to bolo tak ako hovori. Nehovorim o tom, ze som uz teraz prisiel o nieco okolo 300Eur! tym, ze v sobotu nemam na com ist. mame zarezervovane ubytovanie po celom balkane(nie, drviva vacsina sa uz neda bezplatne zrusit), a kopec inych uz zaplatenych poloziek, ktore su mi na dve veci...a tiez v praci dovolenku, ktoru mozem travit tak akurat v .... .Ved to chapete aky som nasrany
A teraz mam platit novu hlavu? novy napinak? znicene ozubene koliesko? este sa nieco urcite najde, a kopec hodin prace na tom? To si rovno mozem ist odmontovat kufre a nechaj ju tam.... a to som chcel len novu rozvodovu retaz pred cestou....
Zaznamenáno
kus
Global Moderator
Děd vševěd
DÍK 25
Pohlaví:
SPONZOR:
«
Odpověď #3 kdy:
25-07-2013, 23:28:12 »
Hlavu bych scháněl v každým případě starší,nová je za nesmyslnou cenu. Jsou to starý motorky ale díly jsou na ně poměrně drahý.Já si tu škodu způsobil asi sám,ale je divný že než se to stalo jsem najezdil cca 1000km a najednou se to podělalo.Nechaljsem to opravit u známého ale stejně to bylo drahé,kdybych se do toho nehrabal tak si myslím že by jezdila dál v poho a nemusel bych řešit opravu,ale to jsou ta kdyby.dnes se snažím jen doladit pár blbostí a už se rači do žádnejch oprav a preventivních investic nepouštět.Nejhorší je to že"všechno funguje jen proto aby se to mohlo posrat".
Zaznamenáno
Láďa H.
Velký znalec
DÍK 4
Pohlaví:
Motorka: Jiná
Jméno: Ladislav Hruška
SPONZOR:
«
Odpověď #4 kdy:
26-07-2013, 08:56:17 »
Myslím, že hlavní chyba byla ten motor vůbec skládat, když už byly vačky dole a opravář viděl v jakým to je uložení stavu, tak ti mohl zavolat a domluvit se na opravě i toho uložení. Na druhou stranu pochybuju , že ti opravář něco zaplatí, na takhle starým stroji už se může stát cokoliv kdykoliv, nejspíš by jsi v lepším případě odjel ze servisu a do pár tisíc km zůstal stát někde sám na silnici, takhle je to alespoň v servisu a nemusíš řešit odtah. Co se týká oleje, tak ten se nahoru na vačky dotlačí až tak za těch 30 vteřin(když se mění i filtr), ale každý normální člověk to uložení při skládání potře olejem a to bohatě na tu chvilku stačí. Pochybuju, že by to opravář složil úplně na sucho obzvlášť, když viděl v jakým to je stavu.
Já jsem zjistil podobný problém s uložením sací vačky taky při výměně rozvoďáku (naštěstí jen jedno uložení ) , tak jsem to rovnou zaleštil. Místní motorář mi na to půjčil takovou kovovou škrabku a modřidlo a pod jeho dohledem jsem to uložení dolešťoval (doleštit jedno uložení mě stálo 4hodiny času). Prý na to nesmí přijít brusná pasta, protože se částečky dokáží i po vyčištění (opláchnutí) udržet v uložení a poměrně rychle se to uložení opotřebuje, to byla pro mě nová informace, tak pozor na to, pokud by někdo chtěl zalešťovat uložení. Tohle podle fotek už proti mému problému vypadá dost drasticky, nevím jestli se s tím ještě něco bude dát udělat krom výměny hlavy, ale když budeš měnit hlavu, tak nejspíš seženeš zase nějakou s 50ti tisícema km a stejně bude potřeba vačky doladit. Můj názor je , že po 50ti tkm má alespoň jedno uložení přidřený každej motor na TDM850, jen o tom spousta majitelů ani neví
. Přeji hodně štěstí při opravě.
Zaznamenáno
faxo
Znalec
DÍK 1
«
Odpověď #5 kdy:
26-07-2013, 14:47:31 »
A je to. Zle precitany manual, namiesto 10nm utiahnuta vacka na 24nm. blbost co...ale zasadna..
Zaznamenáno
Láďa H.
Velký znalec
DÍK 4
Pohlaví:
Jméno: Ladislav Hruška
SPONZOR:
«
Odpověď #6 kdy:
26-07-2013, 15:52:46 »
Tak to jsi trefil na férového opraváře, když to přiznal. Jen škoda, že si chvíli nepojezdíš, než ti to opraví...
Zaznamenáno
kodl1
Větší znalec
DÍK 0
Pohlaví:
Motorka: TDM850 3VD
Jméno: Karel Otýpka
«
Odpověď #7 kdy:
27-07-2013, 07:13:36 »
Hmm, nezdá se mi že by měl motor sílu na volnoběh přetrhnout rovodový rětěz...
Spíš jestli jak se to začalo přidírat to nemělo snahu chcípat, tak to podržel v otáčkách...
Zaznamenáno
kus
Global Moderator
Děd vševěd
DÍK 25
Pohlaví:
SPONZOR:
«
Odpověď #8 kdy:
27-07-2013, 12:13:06 »
Ahoj.
Tak při vší ty smůle máš férovýho servismana,myslím že takhle přiznat vlastní chybu umí jen málokdo.
Aspoň to nebudeš platit ty.
Zaznamenáno
faxo
Znalec
DÍK 1
«
Odpověď #9 kdy:
27-07-2013, 13:18:15 »
Ta retaz vlasne nie je uplne roztrhnuta, ale z jednej strany natrhnuta a chyba jej kus clanku.
No, to som si skor ja vsimol ked som hladal kde sa mohla stat chyba. Ked som sa pytal na kolko to pritahoval, povedal ze 24 presne ako je to v navode..lenze tam je 10, a to som si ani neviem preco pamatal.. pomylil si "camshaft cap" s "camshaft sprocket"..spolocne sme to presli a bolo to jasne... no, ani nemam slov uz..proste smola, a pevne verim ze sa k tomu postavi ako by mal.
Zaznamenáno
Aca
Kořen
Děd vševěd
DÍK 14
Pohlaví:
SPONZOR:
«
Odpověď #10 kdy:
27-07-2013, 22:19:56 »
My se tu delime o zkusenosti,nastrahy a zaludnosti a koukam ze to je naprosto zbytecny. Tak si to mili debilove platte.
Od dnesniho dne poskytuju rady jen clenum ktery maj u jmena symbol dolarku.Pokud se prihlasim
Zaznamenáno
faxo
Znalec
DÍK 1
«
Odpověď #11 kdy:
27-07-2013, 22:37:55 »
Nerozumiem tvojmu prispevku.
Zaznamenáno
Aca
Kořen
Děd vševěd
DÍK 14
Pohlaví:
SPONZOR:
«
Odpověď #12 kdy:
27-07-2013, 23:11:18 »
Nerozumíš Co se bude dít,vysvetlim. spousta lidi se tu pta na veci ktery uz tu jsou. POminu to ze po porade ani nepodekujou. Jde o to ze neudelaj ani to co jim clovek radil.A potom chtej nejaky reseni..... No co na to rict?Neni nas tu mnoho co vedi co a jak.Ten budik tluce a tak kdyz uz nekomu radit,tak at ma aspon zaplaceny prispevky.. Hajzlove.
Zaznamenáno
Sidonius78
Děd vševěd
DÍK 7
Pohlaví:
Motorka: TDM 900
Jméno: Zdeněk Machát
SPONZOR:
Sidonius78
«
Odpověď #13 kdy:
27-07-2013, 23:22:22 »
ahoj....se nehádejte
, dolar nemám a příspěvek jsem poslal.... no neposeru se z toho
Zaznamenáno
Begy
everything is possible
Administrator
Děd vševěd
DÍK 44
Pohlaví:
Motorka: TDM 900
Jméno: Jiří Beránek
SPONZOR:
«
Odpověď #14 kdy:
28-07-2013, 06:25:22 »
sašo nechlastej tolik, máš pak přehnaný emoce...
Zaznamenáno
jedině vodka + redbull
Galerie
Stran: [
1
]
2
Tisk
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
TECHNIKA (téma o TECHNICE - příspěvky mimo téma budou postupně mazány)
=> Motor
=> Elektrika
=> Podvozek
=> Gumy
=> Technické parametry, vlastnosti
=> Vzhled
AKCE
=> Videa z akcí
=> Cestopisy
=> Neklubové akce
=> Zajímavá místa
VÝBAVA
=> Oblečení
=> Chrániče
=> Kufry, nosiče, padáky
=> GPS - Interkom - Kamera
VŠEOBECNĚ
=> Administrativa, zákony, vyhlášky
=> Batůžci
=> Zajímavé odkazy
=> Videa
=> O čemkoli
=> Volná zábava
=> ADWENTŮŮŮŮRE
MANUÁLY - NÁVODY
=> Postupy na opravy, úpravy, seřízení atd...
=> Jak to funguje
=> Články, recenze
BAZAR
=> Koupím
=> Prodám
BLOG
=> Blogy členů