Tento regulátor je určen pouze pro motocykly s alternátorem s permanentními magnety, nikoli pro motocykly s alternátorem s vnějším buzením.
Podstatné je, kolik vede z regulátoru drátů. Pokud je regulátor pro alt. s perm. mag., tak tam vedou 3 vodiče stejné barvy - 3 fáze z alternátoru, pak jeden pres pojistku do baterky na kladný pól, další vede na kostru, pokud není regulátor vodivě spojen s rámem. Někdy bývá ještě další vodič - měření - ten je nutno v případě tohoto schématu nechat nezapojený
<strong>Popis:</strong>
Střídavé napětí z alternátoru (fáze F1, F2, F3) se pomocí diod D1 - D6 usměrní. Dále se jedná se o zkratový regulátor. Při překročení určitého napětí, které je dáno zenerovou diodou ZD1 (popřípadě další křemíkovou v sérii D10 - ta přidá asi 0.7V) se otevře tranzistor Q1 a ten sepne tyristory T1, T2, T3.
<strong>K použitým součástkám:</strong>
Zde přichází čas na trochu experimentování. Je možné, že to s popisovanými součástkami nebude fungovat. Zjistil jsem, že na funkci má velký vliv velikost odporu R1, který omezuje proud tranzistorem a tím pádem použitý tranzistor. Já jsem použil součástky n.p. TESLA. Tranzistor KD139, R1 470R, R2 1k8, potenciometr 5k, D7 - D8 obyčejné křemíkové diody, tyristory KT705. Pro usměrnění je možno použít usměrňovací můstky - provedení kostka (aspoň 25A), nebo alternátorové diody (20A)- ty jsou na to přímo dělané. Potom nemusíte mít extra chladič pro můstky, ale je možné použít 3 oddělené chladiče a na každý dát 2 diody (jedna má na povrchu katodu a druhá anodu) a tyristor. Je nutno vyzkoušet, jak se to celé zahřívá a podle toho buď větší chladič, nebo přídavný větráček - např. z PC. Za tranzistor KD139 existuje náhrada BD139 (nevyzkoušeno), tyristory lze použít TYN616 (vyzkoušeno), můstky B250C35000 nebo B250C25000 (vyzkoušeno). Zenerovu diodu na 13V - to záleží na tom, jaké chcete výstupní napětí (většinou 14.4V). K ní jsem připojil do série, ale obráceně ještě 2 křemíkové diody - tedy celkově asi 14.4V. Kondenzátor C1 doporučuji tantalový - kvůli vibracím a teplotě.
<strong>Sestavení a upevnění:</strong>
Je nutné, aby celá konstrukce byla provedena kvalitně, kvůli tomu, aby se vlivem vibrací a vysoké teploty neuvolnila a neupadla. Doporučuji pořádně připevnit k motorce a taky chladit tyristory a usměrňovací diody. Chladiče s diodami a tyristory se nesmí dotýkat rámu(kostry), musí se použít nevodivé spojení - např. plast. Pokud použijete můstky, tak je můžete namontovat přímo na kostru. Dřív, než to celé dáte na motorku, tak doporučuji vyzkoušet správnou funkčnost s transformátorkem (15-25V). Zapojit jednu fázi a zkusit jestli to reguluje - místo baterky dát např. žárovku na 12V - na ní by mělo být stabilní napětí a z trafa se ozývají drnčivé zvuky - příčina zkratové regulace.
Zde je popis jak regulátor kontrolovat/měřit:
http://www-tdm.cz/TDM/sites/default/files/mereni_alternatoru.doc