TDM FORUM TDM FORUM
14-07-2025, 18:25:20 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Pravidla etiky na Fóru

Stran: [1]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Únik oleje  (Přečteno 1477 krát)
johnny
Nováček
*

DÍK 0

Motorka: TDM850 3VD
Jméno: Honza

« kdy: 25-04-2014, 19:16:11 »

Zdravím vespolek,
  z 3VD mi teče olej. Jsem si 100% jistý místem. Olej mi teče ze závitového spoje ocelové hadice s nádržkou na olej (hned pod baterkou). Z nádržky kouká závit, který je na konci trochu zkosený. Na zkosení dosedá také zkosená ocelová hadice, kterou přitlačuje matka. Žádné těsnění tam neni (alespon nebylo a neni o něm zmínka na nákresech). Na obrázku směrem z monitoru k vám čouhá právě ten závit, ze kterého to teče. Bylo to dotáhnuté na krev když jsem to povoloval. Zkusil jsem ještě dotáhnout, ale nepomohlo. Pohledem nevypadá ani jedna část nějak poškozeně.. Je to zvláštní...
Tak pokud se vám to už někomu stalo a vyřešili jste to, tak by rada pomohla.

Díky

* 605854517_tp.jpg (19.54 KB, 400x300 - prohlédnuto 201 krát.)
Zaznamenáno
Aca
Kořen
Děd vševěd

DÍK 14

Pohlaví: Mužské
Motorka: Jiná
SPONZOR:

« Odpověď #1 kdy: 25-04-2014, 19:29:16 »

Jestli to bylo na krev,tak bych to viděl na nejakou vlasovou trhlinu v závitu. Někdo to prostě urval. Kónický těsnění bývá spolehlivý a tlak tam není.
Zaznamenáno
johnny
Nováček
*

DÍK 0

« Odpověď #2 kdy: 25-04-2014, 19:36:45 »

Možné to je. Nicméně posledních 5 let znám historii motorky a nikdo tohle nepovoloval. Ale pravda je, že na nádržce a kyvce byl starý odpařený olej.. asi to teklo málo a až ted se to zhoršilo tak, že olej začal kapat na zem...

Nápad: Co to zkusit zatěsnit koudelí jako trubky od topení? Koudel olej nasákne a závit zatěsní... pak silikonem zamazat mezeru mezi matkou a hadicí... no nevim..
Zaznamenáno
Aca
Kořen
Děd vševěd

DÍK 14

Motorka: Jiná
SPONZOR:

« Odpověď #3 kdy: 25-04-2014, 19:40:09 »

Jo, to může pomoct. Případně teflonová páska.
Zaznamenáno
Roman77
Kořen
Děd vševěd

DÍK 2

Motorka: TDM850 4TX
Jméno: Roman Ištok
SPONZOR:

« Odpověď #4 kdy: 26-04-2014, 21:15:36 »

Sašo máš samozřejmě pravdu, co se kónického spojení týče, nicméně já mám u hydraulických záležitostí z poslední doby zkušenost že i na kónickém zakončení hadice s převlečnou matkou bývá zápich s O kroužkem. Mám obavy , že pokud je tam ta matka převlečná, tak ani koudel s teflonem nic nezmůžou  Tongue Ten závit olej nedrží a poteče to kolem té matky. Pokud není problém v tom ukrouceném závitu, pokusil bych se spíš dostat něco na ten nátrubek O kroužek, fíbr prostě co se tam vejde. A samozřejmě dotáhnout s citem.
Zaznamenáno

Pivo + víno + kořalka = Jihomoravský trojboj  ;-)
ja
Host
« Odpověď #5 kdy: 26-04-2014, 23:04:09 »

Nebo vymněnit za jinou. http://www.motorkari.cz/motobazar/nahradni-dily/chladici-soustava/chladice-oleje/nadobka-na-olej-338399.html
Zaznamenáno
johnny
Nováček
*

DÍK 0

« Odpověď #6 kdy: 16-03-2015, 11:44:58 »

Tak nakonec vyřešeno (asi už před rokem:) ), ale třeba to někomu pomůže.

1. kónické těsnění opravdu trochu teklo.
- vyřešeno teflonovou páskou, kterou jsem pečlivě namotal tak, aby nezasahovala do vnitřního průměru trubky, kde protéká olej. Těsní perfektně. Zatím jsem žádný problém nezaznamenal.

2. Navíc jsem objevil prasklinu v nádobce na olej. Malinká prasklinka, okem skoro nepostřehnutelná. Byla na straně nádobky, která je nejvíce vepředu ve směru jízdy. Záludné bylo, že olej protékal jen za tepla(ale to se dalo očekávat), ale za tepla se tam prakticky nedalo šáhnout a při vyndání nádobky se olej všude rozmazal. Po vyndání se dalo těžko určit, odkud to vlastně teče. Moc si nedokážu představit, jak k té prasklince došlo.. Na nádobku není žádný tlak a byla pevně uchycená, chráněná gumou. Že by únava z teplotních změn? kamínek? (tam by se asi dostal težko, ale je to možné..)
- výměna nádobky za novou, zbrousit a znova natřít

Problém vyřešen Smiley
Od opravy TDM najela 9000km. Byla na Korzice a v Benátkach cestou přes Dolomity.

Mějte se a děkuji za pomoc.
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

BlackRain V3 2010 by , Crip Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal
Valid! XHTML